НБУ підвищив облікову ставку до 10% з 21.01.2022


Правління Національного банку 20 січня ухвалило рішення підвищити облікову ставку одразу на 100 б.п. – до 10% річних через високий інфляційний тиск.

Про це повідомив голова НБУ Кирило Шевченко на пресбрифінгу щодо рішень з монетарної політики.

«Головною причиною для підвищення Нацбанком ставки на 1 п.п. стала інфляція, яка виявилася вищою за прогнози НБУ та зросла за рік до 10%», - відзначив він.

Після проходження піку восени 2021 року інфляція знижувалася, але повільніше, ніж очікувалося, а фундаментальний інфляційний тиск навіть посилився.

Наприкінці року інфляція знижувалася завдяки рекордним врожаям і корекції окремих світових цін на продовольство, ефектам від зміцнення гривні в попередні місяці, вичерпанню низької бази порівняння та посиленню монетарної політики. Стримували інфляцію також адміністративні рішення щодо фіксації тарифів на деякі житлово-комунальні послуги (ЖКП). У результаті зростання споживчих цін сповільнилося з пікових 11% у вересні до 10% у грудні.

 «Водночас швидшому сповільненню інфляції завадили перенесення на вартість товарів і послуг подальшого зростання світових цін на енергоносії та тиск з боку інших виробничих витрат бізнесу, зокрема й на оплату праці. ТЗберігався також вплив стійкого споживчого попиту, який, зокрема, зумовив зростання базової інфляції до 7,9% на кінець року», - наголосив Шевченко.

 

У грудні НБУ підвищив облікову ставку до 9% для нівелювання впливу проінфляційних чинників.

На грудневому засіданні комітету з монетарної політики більшість його членів висловилася за подальше підвищення облікової ставки на найближчих засіданнях правління НБУ.

Реалізація значної кількості проінфляційних ризиків вимагає посилення монетарної політики НБУ для поліпшення інфляційних очікувань і забезпечення стійкого зниження інфляції до цілі 5%.

Нацбанк погіршив прогноз інфляції на 2022 рік до 7,7%.

Також НБУ погіршив прогноз зростання реального ВВП до 3,4%.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 20.01.2022, 14:01

20 січня 2022 р.