Нацбанк 22.07.2021 підвищив облікову ставку до 8%


Правління Національного банку 22 липня ухвалило рішення підвищити облікову ставку з 7,5% до 8% річних через збереження високого рівня інфляції та зростання цін.

Про це на пресбрифінгу повідомив голова НБУ Кирило Шевченко.

«В умовах суттєвішого посилення фундаментального інфляційного тиску це є необхідним для повернення інфляції до цілі 5% у 2022 році та утримання під контролем інфляційних очікувань», - зазначив він.

Він нагадав, що в червні 2021 року споживча інфляція в річному вимірі залишилася на рівні попереднього місяця 9,5%, але була вищою за квітневий прогноз НБУ (9,2%). З одного боку, така динаміка значною мірою зумовлювалася тимчасовими факторами – зростанням світових цін на продовольство та енергоресурси. З іншого, – суттєвіше посилився фундаментальний інфляційний тиск.

«Базова інфляція у червні пришвидшилася до 7,3% та помітно перевищила квітневий прогноз у 6,8%, насамперед через збереження високого споживчого попиту та зростання виробничих витрат підприємств, у тому числі на оплату праці», - наголосив Шевченко.

Правління НБУ також вирішило посилити монетарну політику через низку додаткових заходів, а саме:

• продовжити планове згортання антикризових заходів;

• встановити вартість кредитів рефінансування на рівні «облікова ставка + 1 в.п.» за умови проведення кількісного тендера та не нижче цього рівня – за умови проведення процентного тендера;

зменшити планові обсяги щоденних інтервенцій із купівлі валюти на міжбанківському валютному ринку з $20 млн до $5 млн.

З 17 червня Нацбанк зберіг облікову ставку на рівні 7,5%, незважаючи на різке прискорення інфляції до 9,5% у травні.

 

Джерело: Фінансовий клуб, 22.07.2021, 14:01

22 липня 2021 р.