Шмигаль пообіцяв за три роки створити в Україні фондовий ринок NEXT


В Україні за три роки планують створити Національну біржу торгівлі капіталом і товарами (NEXT). Проєкт реалізовуватиметься за підтримки Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), Американської торговельної палати в Україні (AmCham) і USAID, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Глава уряду вже говорив, що планує створити в Україні фондовий ринок.

 

«Згідно з домовленостями, у найближчі три роки в Україні планується створити інтегрований центр ринків капіталу й товарних ринків — Національну біржу з торгівлі капіталом і товарами (NEXT)», — написав він.

 

Мається на увазі меморандум, який підписали Україна, ЄБРР, AmCham і USAID. Шмигаль назвав його новою сторінкою в економічній історії України. З появою біржі, за словами прем'єра, українці отримають нові ефективні фінансові інструменти:

    прості громадяни — нові можливості для інвестицій і заощаджень;

    бізнес — довгостроковий і дешевий ресурс для розвитку;

    держава — економічний розвиток, зростання інвестицій і збільшення робочих місць.

 

Голова Національної комісії із цінних паперів і фондового ринку Руслан Магомедов зазначив, що зараз йдеться про реалізацію домовленостей між зацікавленими сторонами. А поки що закладаються основи для розроблення біржі. У майбутньому вона принесе величезні вигоди та користь українським та іноземним трейдерам, запевняє чиновник.

 

Контекст. Прем'єр-міністр Шмигаль ще торік обіцяв, що в Україні з'явиться фондовий ринок. Однак тоді українські банкіри не повірили в цю ідею — на їхню думку, на створення фондового ринку пішло б не менше ніж п'ять років.

 

Автор: Антон Корж

Джерело: thepage.ua, 08.06.2021, 16:09

8 червня 2021 р.