Вторинний ринок ОВДП за 2019 рік зріс на 70%


Обсяг угод на вторинному ринку облігацій внутрішньої державної позики, номінованих у гривні, у 2019 році зріс на понад 70% - з 72 млрд до 123 млрд грн (без неринкових угод та угод, що пов’язані з первинними розміщеннями).

«Це говорить про подальше зміцнення довіри інвесторів до гривні і державних цінних паперів. Така динаміка є також індикатором суттєвого зростання ліквідності вторинного ринку ОВДП, що робить інвестиції у нього привабливішими», - йдеться в повідомленні НБУ.

За оцінками Національного банку, минулорічне зростання ринку ОВДП пов’язане насамперед з відкриттям лінку з міжнародним депозитарієм Clearstream, що спростило доступ іноземних інвесторів до українського ринку.

Як результат, упродовж минулого року нерезиденти інвестували в державні гривневі облігації близько $4,3 млрд. Приплив цих інвестицій сприяв помітному пожвавленню як первинного, так і вторинного ринку ОВДП.

На думку регулятора, ринок державних цінних паперів має суттєвий потенціал і для подальшого зростання, прискорити яке має, зокрема, концентрація вторинного ринку ОВДП на міжнародних торгівельних платформах, що сприятиме розширенню бази інвесторів, прозорішому ціноутворенню та зростанню ліквідності ринку.

Цьому також сприятиме очікуване переформатування ринку первинних дилерів ОВДП, які мають чітко дотримуватися зобов’язань щодо підтримки котирувань.

Нагадаємо, Міністерство фінансів за підсумками аукціону 24 грудня з продажу облігацій внутрішньої держпозики залучило в бюджет 5,3 млрд грн.

З метою зниження валютних ризиків Мінфін має намір до 2024 року припинити випуск ОВДП у валюті та перейти до випуску державних цінних паперів, номінованих лише в гривні.

Крім того, уряд вперше запропонує інвесторам 7-річні облігації внутрішньої держпозики.

 

Джерело  Фінансовий клуб, 14.01.2020, 13:40

14 січня 2020 р.