Шостий апеляційний адмінсуд підтвердив скасування санкцій НКЦПФР щодо «ТАСК-БРОКЕР»


Колегія суддів Шостого апеляційного адміністративного суду залишила без задоволення апеляційну скаргу Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР), а рішення Окружного адміністративного суду Києва від 23 травня 2019 року – без змін, фактично підтвердивши скасування санкцій НКЦПФР до компанії «ТАСК-БРОКЕР».

Про це йдеться у постанові суду Шостого апеляційного адмінсуду.

«Колегія суддів погоджується з висновком суду першої інстанції, що дії ТОВ «ТАСК-БРОКЕР» прямо визначені в Законі № 448/96-ВР як такі, що не підпадають під ознаки маніпулювання цінами на фондовому ринку. Отже, суд першої інстанції дійшов правильного висновку, що постанова № 723-ДП-Т від 27 грудня 2018 року є необґрунтованою, протиправною та підлягає скасуванню», – йдеться в ухвалі, яка набирає законної сили з дати її прийняття.

Ухвала може бути оскаржена протягом тридцяти днів з дня складення повного судового рішення.

Як раніше повідомляв Mind, 27 травня 2019 року Окружний адміністративний суд Києва скасував санкції у вигляді 170 000 грн штрафу НКЦПФР до компанії «ТАСК-БРОКЕР». Компанія просила суд визнати незаконними санкції з боку комісії за нібито маніпулювання цінами на фондовому ринку.

При цьому позивач повідомив, що їм у виконання договору з біржею здійснювалася підтримка цін і/або обсягів торгів цінними паперами, що прямо передбачено чинним законодавством і прямо виключає наявність факту правопорушення.

В результаті розглядів суд вирішив повністю задовольнити позов до НКЦПФР та визнав протиправним та скасував постанову НКЦПФР №723-ДП-Т від 27 грудня 2018 року, а також ухвалив стягнути з Комісії судовий збір в розмірі 1 921 грн на користь ТОВ «ТАСК-БРОКЕР».

Цією постановою НКЦПФР застосувала санкції у вигляді штрафу в 170 000 грн до компанії за нібито маніпулювання цінами на акції «ДТЕК Дніпроенерго», «ДТЕК Західенерго» і «Ясинівський коксохімічний завод».

Слід зазначити, що несплата саме цього штрафу стала приводом для зупинки Комісією дії ліцензій торговця цінними паперами «ТАСК-БРОКЕР» 17 травня 2019 року, що також компанія оскаржує у суді.

11 червня, ТОВ «ТАСК-БРОКЕР» звернулася до президента Володимира Зеленського з вимогою припинити протиправну діяльність Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку. 25 травня компанія звернулася і до комітету Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності та поскаржилася  на протиправну діяльність НКЦПФР.

 

6 серпня 2019 р.