Держкомісія правильно оцінить "сміття"?


Будь-який клієнт, який сьогодні збирається купити сертифікат фонду, буде переплачувати. А продавати в такий момент сертифікат вигідно, враховуючи, що у всіх фондах дефолтні облігації враховані за номіналом.

Фонди спільного інвестування і їх клієнти невдовзі можуть зазнати суттєвих втрат. Причина - заходи Держкомісії з цінних паперів та фондового ринку, яка створила механізм переоцінки проблемних активів у фондах інститутів спільного інвестування.

Нову методику оцінки цінних паперів регулятор презентував у проекті змін до положення про визначення вартості чистих активів - ВЧА - фондів. Згідно з новими правилами, передбачається поступове зниження вартості активів ІСІ.

Зокрема, у проекті документа визначено, як управляючі пайовими і корпоративними фондами будуть здешевлювати цінні папери, обіг яких зупинено, дефолтні облігації та активи на депозитних рахунках банків з тимчасовою адміністрацією.

Так, акції, обіг яких ДКЦПФР призупинила, протягом року з дня публікації рішення відомства будуть оцінюватися за балансовою вартістю. Після вказаного періоду ціна паперів за перші три місяці зменшиться на 50%, за кожні два наступні тримісячні періоди - ще на 25%, тобто до нуля.

Також комісія винайшла спосіб, як оцінювати акції, що не торгуються на біржах. Якщо емітент два роки поспіль фіксуватиме збитки, вартість його паперів падатиме щорічно на 25%, поки компанія не відновить прибутковість.

Вартість корпоративних облігацій буде знижуватися одразу на 50% через місяць після дефолту компанії, а через три місяці ціна бондів стане нульовою.

Знижувальний коефіцієнт буде використовуватися і у визначенні вартості облігацій емітентів, щодо яких порушено справу про банкрутство. У перші шість місяців вартість паперів впаде на 25%, за рік - на 50%, за 18 місяців - на 75%, далі - до нуля.

Особливу увагу регулятор також приділив оцінці грошових коштів і металів фондів, розміщених на рахунках проблемних банків. Мова йде про установи, які не виконують своїх зобов'язань, та їх колег, до яких зайшла тимчасова адміністрація.

У першому випадку оцінка проводиться із застосуванням коефіцієнта 0,9. У другому випадку упродовж трьох місяців дії тимчасової адміністрації застосовується той же коефіцієнт, а далі показник буде зменшуватися на 0,1 кожні три місяці.

За словами директора департаменту моніторингу фондового ринку ДКЦПФР Олени Табали, нововведення мають набрати чинності з першого числа кварталу, попередньо - з 1 квітня 2010 року. Точна дата залежатиме від того, коли акт буде зареєстровано в Мін'юсті.

Хоча документ набуде чинності ще нескоро, ринок уже почав підраховувати втрати.

Дані Української асоціації інвестиційного бізнесу  свідчать, що у першому півріччі 2010 року в управлінні ІСІ знаходилося майже 96 мільярдів гривень. З них, зазначають у ДКЦПФР, на частку невенчурних ІСІ припадає 6,4 мільярда гривень, а переважною частиною сум оперують венчурні фонди.

Склад та структура активів ІСІ, червень 2010 року, мільйони гривень

 

Джерело: ДКЦПФР

При цьому у структурі активів невенчурних фондів основне місце займають акції - більше 52%.

Акції емітентів, що найчастіше зустрічаються в активах ІСІ

Назва емітента

Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

Кількість ІСІ, до складу яких входять акції

ВАТ Укрнафта

00135390

82

ВАТ Державна енергогенеруюча компанія "Центренерго"

22927045

77

ВАТ Металургійний комбінат "Азовсталь"

00191158

75

ВАТ Алчевський металургійний комбінат

05441447

67

ВАТ МОТОР СІЧ

14307794

66

ВАТ Авдіївський коксохімічний завод

00191075

66

ВАТ Донбасенерго

23343582

59

ВАТ "Ясинiвський коксохiмiчний завод"

00191035

58

ВАТ Єнакієвський металургійний завод

00191193

57

ВАТ Полтавський гірничо-збагачувальний комбінат

00191282

56

ВАТ Азов

20355550

54

ВАТ Західенерго

23269555

54

Джерело: ДКЦПФР

За даними комісії, у портфелях багатьох ІСІ є акції 30 емітентів, які більше двох років не надають звітності, відтак обіг цих паперів буде зупинено. Через це, за прогнозами відомства, невенчурні фонди змушені будуть переоцінити 380 мільйонів гривень.

Втім, експерти стверджують, що з урахуванням венчурних ІСІ загальні втрати через "сміттєві" акції можуть зрости до 2,3 мільярда гривень.

Менш критична ситуація з переоцінкою дефолтних облігацій. За даними аналітиків, таких паперів у портфелях фондів може виявитися на 30 мільйонів гривень. Найчастіше йдеться про папери компаній "Інтермаркет" та "Сітіком".

Облігації емітентів, що найчастіше зустрічаються в активах ІСІ

Назва емітента

Ідентифікаційний код за ЄДРПОУ

Кількість ІСІ, до складу яких входять облігації

ВАТ "Державний ощадний банк України"

00032129

14

АТ "АК "Богдан Моторс"

05808592

13

ЗАТ "НЗСТ "ЮТiСТ"

30926951

10

ВАТ ВТБ Банк

14359319

10

ТОВ Торгова компанія "Інтермаркет"

13827416

8

АКБ "Укрсоцбанк"

00039019

7

ПТК ТОВ "Агромат"

21509937

6

ТОВ "Сітіком"

33104061

6

Джерело: ДКЦПФР

Не кращі справи і з банківськими вкладами інвестиційних фондів. Інформація ДКЦПФР свідчить про те, що ІСІ тримають кошти на рахунках 68 банків, три з яких з тимчасовою адміністрацією - "Родовід", Укрпромбанк, "Надра". За оцінками УАІБ, в проблемних банках сьогодні знаходиться близько 100 мільйонів гривень фондів.

У цілому, вважає старший аналітик КУА Dragon Asset Management Олексій Соболєв, зменшення ВЧА фондів може скласти від 2% до 10%.

"І це буде тільки в тих портфелях, в яких є дефолтні облігації або дуже неліквідні акції компаній", - підкреслює він.

У той же час, за оцінками профільного відомства, обсяг проблемних активів у деяких фондах на сьогоднішній день удвічі-тричі вище за їхню реальну вартість.

За словами Соболєва, переоцінка активів має активізувати, в першу чергу, торги проблемними облігаціями. Після врахування ринком змін у керуючих портфелями не буде стимулів для того, щоб утримувати облігації в фонді.

Втім, навіть коли вартість облігацій дійде до "нульового" рівня, інтерес з боку фондів до них все одно не може згаснути. Представники ІСІ захочуть "відігратися", але спробують це зробити вже не на торгових майданчиках, а в судах.

"Зазвичай проти таких емітентів порушено справу про банкрутство, розгляд якого триває понад 18 місяців. І власники паперів не відмовляться від вимог до компаній у разі відновлення їх платоспроможності", - зазначає партнер адвокатської компанії "Хасін та Дроздовський" Любомир Дроздовський.

При цьому емітент також не має права ігнорувати виплати за облігаціями у зв'язку з тим, що фонди будуть їх "недооцінювати", попереджає юрист.

Експерти впевнені, фінансовий ринок не залишить у спокої дефолтні бонди. Однак, інвестфонди турбує не тільки це.

Риторичним залишається ще одне питання - як поводитимуться  вкладники?

Більшість керуючих активами впевнені, що переоцінка активів не вплине на їхню поведінку. Зокрема, гендиректор інвестгрупи "Арт-Капітал" Леонід Городецький запевняє, що на фондах в управлінні його компанії переоцінка не відобразиться.

Утім, не всі схиляються до подібних оптимістичних тверджень.

"Будь-який клієнт, який сьогодні збирається купити сертифікат фонду, буде переплачувати. А продавати в такий момент сертифікат вигідно, враховуючи, що у всіх фондах дефолтні облігації враховані за номіналом", - розповів "ЕП" один з інвестменеджерів.

Співрозмовник "Економічної правди" також уточнив, що заходи Комісії не зможуть відбити бажання у потенційних інвесторів вкласти кошти в фонд, "так як цього бажання і так не було в останні роки".

"КУА, в яких втрати від такої переоцінки будуть значними, можуть втратити велику частину клієнтів. Фактично це вже відбувається, а нова методика прискорить цей процес", - стверджує керуючий активами "Арт-Капіталу" В'ячеслав Король.

Він вважає, що від цього у виграші будуть управляючі відкритими та інтервальними фондами з прозорою структурою та якісними активами

Джерело: Економічна правда

Автор: Дмитро Дєнков

15 листопада 2010 р.