IFC та фондова біржа «Перспектива» взялися за спільне вирішення проблеми стресових активів


Програма Міжнародної фінансової корпорації (IFC) з подолання кризи на фінансовому ринку Європи та Центральної Азії і фондова біржа (ФБ) «Перспектива» планують в 2011-2012 роках впровадити механізми та інструментарії активізації ліквідності.

Про це стало відомо 31 січня під час презентації їх спільного проекту. IFC та ФБ «Перспектива» у його рамках розроблятимуть рекомендації щодо вдосконалення діючих та прийняття нових нормативних актів, які встановлюватимуть прозорі правила та стандарти для учасників взаємовідносин на вторинному ринку стресових активів.

«Всі ці заходи допоможуть банкам покращити кредитний портфель, - сказав директор ПАТ ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков. – Продаж стресових активів через фондову біржу – найефективніший спосіб активізації ліквідності, що дозволить банкам швидше одужати від фінансової кризи, відновити довіру до банків та відродити кредитування населення».

Співробітництво IFC та ФБ «Перспектива» націлене на вдосконалення стандартів оцінки проблемних активів, розкриття інформації фінансовими установами та кваліфікованими інвесторами, запровадження обігу цінних паперів, емітованих в процесі сек’юритизації стресових активів, спрощення вимог до лістингу таких цінних паперів на фондових біржах, бухгалтерського обліку продажу стресових активів тощо.

«IFC вперше підтримує впровадження інструментарію сек’юритизації стресових активів у співпраці з фондовим ринком, - зауважив керівник Програми IFC з подолання кризи на фінансовому ринку Європи та Центральної Азії Гарт Бедфорд. – Сильні і здорові фінансові установи в Україні зможуть надати доступ бізнесу до фінансів, тим самим зміцнюючи його та створюючи нові можливості для зростання економіки».

Гостроту та масштабність проблеми, за вирішення якої спільно взялися IFC та ФБ «Перспектива», засвідчує такий факт - близько 90 млрд. грн. становлять стресові банкові активи. Цю цифру наводить Національний банк України.

Програма IFC з подолання кризи на фінансовому ринку Європи та Центральної Азії здійснює свою діяльність з 2009 року за підтримки Швейцарської Конфедерації.

Джерело: КОЛОМИЯ

Автор: Тетяна КОРЖОВСЬКА, PR-консультант Програми IFC з подолання кризи на фінансовому ринку Європи та Центральної Азії

1 лютого 2011 р.