"Перспектива" забирає лаври першості у ПФТС


Фондова біржа "Перспектива" зафіксувала максимальний денний обсяг торгів за всю історію існування біржового ринку України.

Про це повідомляє прес-служба ФБ.

Так, 18 жовтня 2012 року обсяг торгів на становив 4,88 мільярда гривень, що на 58% перевищує попередній подібний рекорд денного обсягу торгів, зафіксований 13 листопада 2008 року на біржі ПФТС - 3,08 мільярда гривень.

У липні, як відомо, "Перспектива" стала лідером у в секторі торгівлі ОВДП, вперше в історії обігнавши ПФТС у її ж ключовому сегменті.

Обсяг угод на її майданчику з державними цінними паперами становив 9,52 мільярда гривень, що удвічі більше, ніж на ПФТС - 4,68 мільярда гривень.

Успіхи нового лідера на ринку ОВДП пов'язували і з конфліктом на акціонерів ПФТС, і як казали у самій "Перспективі", завдяки "лояльності і тарифам".

У "Перспективі" також зазначили, що у вересні біржа посіла перше місце за обсягом торгів (з часткою загального біржового обороту 55%).

Друге місце, за даними "Перспективи", було у ПАТ "Фондова біржа ПФТС" (34%), третє – у ПАТ "Українська біржа" (9%).

Нещодавній рекорд, а саме максимальний обсяг торгів за день, пояснюють значною кількістю угод з держоблігаціями.

"Основним драйвером ліквідності, що забезпечує стійкий приріст обсягів біржових торгів на ФБ "Перспектива" у 2012 році, є ринок ОВДП, не став винятком і вчорашній рекордний день", - відзначає директор ФБ "Перспектива " Станіслав Шишков.

З ОВДП 18 жовтня 2012 була укладена 31 угода на загальну суму 4,77 мільярда гривень - 97,6% загального денного обсягу торгів, нагадує він.

"До речі, кількість угод також близько до рекордної - максимальна денна кількість угод з ОВДП цього року становила 36. Дана цифра не виглядає дуже вже переконливою на тлі сотень або тисяч угод на ринку заявок з акціями або на терміновому ринку, але для існуючої технології розрахунків за ОВДП вона, повірте, досить значна", - каже Шишков.

За даними біржі, з початку жовтня обсяг торгів ОВДП на ФБ "Перспектива" становив уже 10,07 мільярда гривень, що більше, ніж за всі попередні місяці, і в 7,5 разу більше, ніж обсяг торгів ОВДП на біржі ПФТС за 18 днів жовтня.

З початку 2012 року обсяг торгів ОВДП на ФБ "Перспектива" сягнув 52 мільярди гривень, що еквівалентно ринковій частці в цьому сегменті ринку в 44% (порівняно з 56% у ПФТС).

Однак за загальним обсягом торгів фінансовими інструментами ФБ "Перспектива" вже впритул наблизилася до ПФТС (77,6 мільярда гривень проти 78,6 мільярда гривень), яка вже багато років утримує лідерство на біржовому ринку України за цим показником, наголошують у біржі.

Пояснюють успіхи "Перспективи" на ринку держоблігацій по-різному.

Голова біржової ради біржі Едуард Мілюшко бачить основні стимули для збільшення присутності на біржі ключових операторів боргового ринку в постійних технологічних новаціях.

Водночас Шишков вважає, що "стійке зростання обсягів торгів ОВДП на біржі і еквівалентний зростання ринкової частки у цьому сегменті ринку (з 19% у січні до 88% у жовтні) є цілком заслугою ключових операторів боргового ринку - Національного банку, державних і комерційних банків, торговців цінними паперами".

Джерело: Реальна економіка

24 жовтня 2012 р.