НБУ може позбавити біржі частини заробітку


НБУ може створити створити Центральний розрахунковий центр, що матиме виняткове право надавати клірингові послуги і виступати центральним контрагентом для бірж.

Про це йдеться у фінальній версії законопроекту "Про систему депозитарного обліку цінних паперів", пише "Комерсант-Україна".

"Винятковою функцією ЦРЦ є здійснення клірингу та проведення грошових розрахунків за договорами з цінними паперами та іншими фінансовими інструментами, укладеними на фондових біржах", - зазначається у документі.

ЦРЦ буде проводити грошові розрахунки за всіма угодами біржового та позабіржового ринку за принципом "поставка проти платежу".

Для цього біржі будуть зобов'язані укласти договори з ЦРЦ на надання їм клірингових послуг.

Спочатку пропонувалося, щоб кліринговою діяльністю займалися фондові біржі, Центральний депозитарій, депозитарій державних цінних паперів НБУ та клірингові установи, що отримали ліцензію Нацкомісії з цінних паперів та фондового ринку.

Тепер пропонується, щоб цю діяльність, крім ЦРЦ, могли здійснювати тільки ЦД і депозитарій НБУ.

Одночасно ЦРЦ стане центральним контрагентом, а значить, не буде необхідності в існуванні ТОВ "Український центральний контрагент" при "Українській біржі" і ТОВ "Біржовий центральний контрагент" при ПФТС. ЦК дозволяє проводити анонімні угоди між клієнтами одного брокера.

Створенням ЦРЦ з капіталом 100 мільйонів гривень займеться НБУ, який буде володіти 100% його акцій протягом п'яти років.

Після закінчення цього терміну частка НБУ може бути зменшена до 25% плюс одна акції за рахунок продажу акцій учасникам фондового ринку та їх об'єднанням, центральним депозитаріям інших країн або міжнародних депозитарно-клірингових установ.

Представники фондових бірж негативно оцінюють ці пропозиції.

"Біржа повинна буде припинити здійснення клірингу, втратить контроль над управлінням ризиками і, таким чином, не зможе надавати послуги організації торгівлі. Іншими словами, буде змушена закрити строковий ринок", - сказав голова правління "Української біржі" Олег Ткаченко.

Джерело: Реальна економіка

25 червня 2012 р.