Ініціативи ФБ Перспектива щодо збільшення кількості біржових договорів на ринку ОВДП


    25 липня Біржа звернулася до НБУ з проханням розглянути можливість удосконалення механізму функціонування біржового ринку ОВДП, які дещо ускладнюють його розвиток в ситуації, коли ще не остаточно відпрацьовано технологію неттінгових розрахунків з двостороннім забезпеченням щодо ОВДП та не набрав чинності Закон "Про депозитарну систему України" в частині створення Розрахункового центру з обслуговування договорів на фінансових ринках, що має суттєво підвищити ефективність та конкурентоспроможність інфраструктури національного фінансового ринку.

    В якості незручності зазначено особливості існуючого регламенту депозитарію Національного банку України при розрахунках з одностороннім забезпеченням, який передбачає, що ОВДП для участі в біржових торгах, блокуються на підставі розпорядження зберігача цінних паперів на переказ ДЦП під кожну операцію на фондовій біржі, а не на всю торговельну сесію, як це зазвичай реалізовано іншими українськими депозитаріями цінних паперів. Це вимагає надмірного операційного навантаження на зберігачів цінних паперів, біржу, депозитарій Національного банку України щодо супроводження укладення та розрахунків за біржовими договорами та скорочує можливість укладати більшу кількість біржових договорів протягом торговельної сесії.

    Лист Біржі додається. 

    За наслідками консультацій Біржа знайшла порозуміння з фахівцями НБУ щодо актуальності цього питання, наразі активно аналізуються конструктивні варіанти та механізми її оперативного вирішення. Про остаточні результати обговорення цієї проблеми Біржа повідомить операторів ринку ОВДП додатково.

   Біржа буде вдячна своїм членам за підтримку або пропозиції щодо цього питання з метою їх узагальнення та обговорення з НБУ.

 

 

 

3 серпня 2012 р.