Позиція Біржі щодо проблематики роботи центрального контрагента


Представники ПАТ "Фондова біржа "Перспектива" та ПАТ "ФК "Сучасні Кредитні Технології" прийняли участь у нараді за участі голови та членів НКЦПФР з обговорення питання щодо запровадження та ефективності роботи центрального контрагента на фондових біржах.

У нараді також взяли участь представники інших фондових бірж, де запроваджено технологію центрального контрагента (ПАТ "Українська біржа", ПАТ "Фондова біржа ПФТС"), депозитаріїв цінних паперів та інших учасників фондового ринку.

ПАТ "Фондова біржа "Перспектива" представила своє бачення особливостей роботи центрального контрагента в Україні та світі (завантажити презентацію).

За наслідками наради було досягнуто згоди, що обидві технології роботи технології центрального контрагента (за участі торговця цінними паперами/платіжної системи), реалізовані наразі в Україні, довели свою зручність для учасників біржових торгів, але поки що існує низка проблем в цій сфері, і всі переваги технології централізованого клірингу не можуть бути задіяні через відсутність дієвого нормативного регулювання клірингу і клірингової діяльності в чинному законодавстві. Таке регулювання може бути запроваджено на рівні проекту Закону України "Про систему депозитарного обліку в Україні" або окремого Закону "Про кліринг та клірингову діяльність" (див. відповідні пропозиції Біржі у розділі "Нормотворчі та методологічні ініціативи Біржі".

8 червня 2012 р.