Коментар ФБ «Перспектива» щодо організації торгів на біржі за допомогою Інтернет-трейдингу


«У зв'язку з останніми рішеннями Регулятора щодо відкликання ліцензій ПФТС та УБ, біржа «Перспектива» отримала велику кількість запитів щодо організації торгів за допомогою Інтернет-трейдингу. Можливо, зараз піднімати це питання не зовсім коректно по відношенню до колег по біржовому ринку. Однак очевидно, що дані рішення Регулятора створили деяку паніку серед фізичних осіб - клієнтів онлайн-брокерів, які не можуть не оцінювати існуючі ризики,   говорить Станіслав Шишков, директор ФБ «Перспектива». - Тому нагадуємо, що Інтернет-трейдинг на нашій біржі реалізовано ще з 2014 року і сервіс в достатній мірі вже відпрацьовано».

Брокерська система SL-Trade розроблена національним розробником ТОВ «Санлайн» і по ключових функціям не поступається програмному продукту QUIK. А тарифна модель, SL-Trade, у порівнянні з QUIK, може бути більш привабливою для брокерів.

«Ми усвідомлено обрали в партнери національного розробника   ще задовго до загострення відносин з РФ. По-перше, національна інфраструктура не стоїть на місці, і вітчизняні розробники набагато швидше відреагують на будь-які зміни, а от компанія з офісом в Новосибірську - не факт,   наголошує Станіслав Шишков.   По-друге, спілкування з ARQA Technologies (розробник QUIK) стартувало ще в 2011 році, але цей (та й інші російські розробники) без особливого ентузіазму ставилися до пропозицій біржі та її операторів зі створення «шлюзу» під «Перспективу». Причини могли бути різні: від економічної недоцільності додатково вкладатися в об'єктивно не найуспішніший проект розвитку Інтернет-трейдингу в Україні до небажання ускладнювати життя російським же біржовим активам, конкуруючим з «Перспективою» в Україні. Ну, а зараз причини ще більш очевидні».

Як не раз зазначалося, Інтернет-трейдинг тривалий час не був для біржі пріоритетним напрямком розвитку бізнесу. Сервіс було реалізовано на запити клієнтів і, значною мірою, на перспективу. Основні обсяги торгів за технологією Інтернет-трейдингу на ФБ «Перспектива» формуються акціями (в першу чергу, так званими blue chips) і строковим контрактами.

В силу не найкращого стану національного ринку акцій і очікувань щодо подальшого скорочення кількості емітентів (ПАТ) і операторів, запуск Інтернет-трейдингу зміг лише трохи компенсувати, але не змінити загальну тенденцію зниження ліквідності сегмента акцій.

Тим не менш, з використанням технологій Інтернет-трейдингу тільки за перші 11 торгових днів листопада в торговельній системі біржі було зареєстровано 1224 заявки на купівлю-продаж акцій 68 емітентів, а також укладена третину загальної кількості договорів з акціями.

Умови співпраці біржі з онлайн-брокерами досить лояльні, враховуючи набагато нижчу вартість підключення до біржових торгів та абонплати, ніж на біржі, де Інтернет-трейдинг був запущений раніше, ніж на "Перспективі".

«Наша компанія з початку 2015 року працює над тестуванням і запуском Інтернет-трейдингу на торговій платформі SL-Trade. За цей період були проведені і тестові, і реальні торги по різних інструментах - акціях, облігаціях, ф'ючерсах. Тестували роботу платформи як на ФБ «Перспектива», так і на УБ. Звичайно, продукт вимагає деяких доробок, але й ми, і наші клієнти, які тестували торги, впевнені, що SL-Trade може стати гідною альтернативою програмному продукту QUIK»,   говорить директор фінансової компанії «Куб» Костянтин Шевчук.

Довідково:
Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Одразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових та інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013), отримала погодження НБУ (2014), зареєструвала специфікації і запустила в обіг (2015) валютні деривативи. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

20 листопада 2015 р.