Власники ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» закликають до консолідації біржового ринку та пропонують учасникам ринка отримати частку в капіталі біржі


Протягом жовтня-листопада 2015 року НКЦПФР прийняла рішення щодо позбавлення ліцензій кількох фондових бірж, в т.ч. таких відомих, як ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та ПАТ «Українська біржа». Причиною стала структура власників цих бірж, а саме наявність суттєвого контролю на фондові біржі з боку резидентів держави-агресора, зокрема, Московської біржі, що суперечить вимогам національного законодавства про ліцензування.

ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» щиро сподівається, що ця проблема є тимчасовою, і тривалі перемовини між Московською біржею та українськими інвестиційними компаніями завершаться позитивно, шляхом зменшення впливу російського капіталу на ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та ПАТ «Українська біржа».

В будь-якому випадку, запевняємо, що протягом цього, сподіваємось, нетривалого періоду ліцензійних складнощів в наших колег ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» готова надати учасникам біржового ринку вже звичні послуги та сервіси, в т.ч. технології інтернет-трейдингу. Тож панічні чутки щодо, начебто, цілковитого зникнення національного біржового ринку (насамперед, сегменту акцій) вбачаються необґрунтованими та надто песимістичними. Так само вбачаються безпідставними очікування про виникнення, начебто, монополії на біржовому ринку: наразі варто заспокоїтися і дочекатися позитивного врегулювання питання структури власності операторів біржового ринку.

 

Підтвердженням того, що цю заяву не варто сприймати як спробу скористатися ситуацією, є той факт, що ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» наразі звертається до Наглядових рад ПАТ «Фондова біржа ПФТС» та ПАТ «Українська біржа» з пропозиціями обговорити конструктивні формати консолідації національного біржового ринку з врахуванням інтересів всіх цих трьох найбільш відомих та технологічних фондових бірж України.

Важливість надійного функціонування біржової інфраструктури для розвитку національного фінансового ринку, на наш погляд, очевидна. Тому пропонуємо учасникам ринку взяти активну участь в обговоренні таких пропозицій. Впевнені, що рішення щодо формату консолідації біржового ринку має прийняти справді широке коло учасників ринку. І таке рішення має бути максимально прозорим та більш зваженим, ніж попередні (фактично вже багаторічні) перемовини. Бо складається враження, що попередні консультації більшою мірою акцентували увагу лише на питаннях ціни акцій та залишків коштів на балансах бірж. Хоча об’єднання бірж зазвичай передбачає значно більш комплексний підхід.

 

Загалом поточна ситуація підтверджує, що на етапі становлення ринку (а наш фондовий ринок, на жаль, поки що важко назвати таким, що вже сформувався та є достатньо розвинутим) орієнтація саме на національний капітал є достатньо адекватною стратегією у створенні інфраструктури ринку. Не менш важливою є прозорість капіталу суб’єктів інфраструктури.

Саме тому ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» та її основні власники доклали протягом 2014-2015 рр. значних зусиль для консолідації та забезпечення максимальної прозорості структури власності біржі відповідно до вимог законодавства про захист економічної конкуренції та про ринок цінних паперів.

Нагадаємо, що мажоритарним акціонером (понад 90% акцій) ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» є ПАТ «Біржова група Перспектива», яка з 15.10.2015 належить 2 фізичним особам – резидентам України. 17.11.2015 НКЦПФР погоджено набуття зазначеними фізичними особами істотної участі у біржі як професійному учаснику фондового ринку.

З огляду на консолідовану структуру власності та, відповідно, спрощення формату участі в корпоративних процесах об’єднання біржового ринку, ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» та власники істотної участі пропонують всім учасникам національного фінансового ринку розглянути можливість участі в капіталі біржі.

 

«На даному етапі представляється цілком доречним та вчасним запропонувати учасникам ринку скористатися можливістю увійти в капітал лідируючої національної фондової біржі та взяти участь в консолідації національного біржового ринку, - вважає Сергій Антонов, один з власників істотної участі в ПАТ «Фондова біржа «Перспектива». – Біржа має значною мірою належати учасникам ринку. Безумовно, конкретні параметри можливої участі в капіталі будуть пов’язані із домовленостями, які будуть досягнуті при консультаціях з акціонерами ПФТС та «Української біржі».»

 

Довідково:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Одразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових та інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013), отримала погодження НБУ (2014), зареєструвала специфікації і запустила в обіг (2015) валютні деривативи. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

Річний звіт Біржі за 2014 р.

 

19 листопада 2015 р.