Про Аукціони Національного банку України на фондовій Біржі


Національний банк України врегулював порядок здійснення операцій з купівлі та продажу боргових цінних паперів шляхом участі в біржових торгах Постановою № 762 від 03.11.2015 «Про затвердження Порядку купівлі/продажу цінних паперів України шляхом ініціювання аукціонів на торговельних майданчиках фондових бірж» .

Постанова набуває чинності з 01 грудня 2015 року.
 
Порядок установлює процедуру та основні умови купівлі та продажу Національним банком державних облігацій України та облігацій міжнародних фінансових організацій шляхом ініціювання аукціонів на Біржі.

Для організації таких аукціонів між Національним банком України та Біржеюбуло укладено відповідний договір. Згідно якого Національний банк України може здійснювати операції з купівлі та продажу боргових цінних паперів шляхом участі в біржових торгах.

Участь в аукціонах відбувається шляхом подання заявок. Зокрема, у випадку купівлі цінних паперів учасники можуть подавати лише заявки із зазначенням кількості цінних паперів, які вони готові безумовно придбати або продати за зазначеною ними ціною (конкурентні заявки). Усі подані заявки – як на купівлю, так і на продаж – мають бути забезпечені відповідними активами.
 
Заявки учасників аукціонів з продажу цінних паперів задовольняються, починаючи з найвищої ціни, а з купівлі цінних паперів – починаючи з найнижчої ціни, до вичерпання обсягу їх задоволення. Розрахунки за результатами аукціонів відбуваються за принципом “поставка цінних паперів проти оплати” у день укладення договору.

11 листопада 2015 р.