Щодо структури власності ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» і персонального позову за репутаційні та фінансові втрати


15 жовтня 2015 року власниками ПАТ «Біржова група Перспектива» (БГП), якій належить майже 95% ПАТ «Фондова біржа «Перспектива», стали 2 фізичні особи, резиденти України. Згідно з новою структурою власності директору БГП, Філіпській Ірині Вікторівні, належить 50% акцій БГП, Антонову Сергію Михайловичу належить  50% мінус 1 акція.

 

Таким чином, нарешті завершено плановий процес консолідації власності.

До цього часу власниками БГП були Філіпська І.В. (49%) та ПАТ «ЗНВКІФ «Форвард» (51%), одноосібним власником якого, у свою чергу, була одна юридична особа, резидент України.

Хотілось би наголосити на тому факті, що, на відміну від деяких інших учасників біржового ринку, серед власників істотної участі ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» і до цього були виключно резиденти України — і про це було широко відомо на ринку.

 

Рішення щодо консолідації власності було прийнято ще у грудні 2014 року. 03.02.2015 року Антимонопольний комітет України надав фізичним особам дозвіл на концентрацію, який, власне кажучи, і завершився 15 жовтня. На даний момент ведеться робота щодо погодження НКЦПФР отримання фізичними особами опосередкованої істотної участі в біржі.

 

«Сподіваюсь, що консолідація понад 90% акцій біржі в опосередкованій власності всього лише двох фізосіб кінцевих бенефіціарів покладе край необґрунтованим звинуваченням щодо, начебто, незрозумілої чи непрозорої структури власності біржі. Насправді на ринку нелегко знайти приклади більш зрозумілої структури власників, ніж у фондової біржі «Перспектива», - вважає Сергій Антонов. – Компанія-холдер біржі є повністю прозорою”.

 

Власники біржі наразі розглядають можливість подання персонального позову до посадової особи, яка настільки легко оперує поняттями «фіктивності» цінних паперів, «незрозумілості» структури власності і таке інше, що спричиняє репутаційні та фінансові втрати для біржі та її власників.

 

“Чиновникам, особливо представникам регулятора, слід було б знати, що для публічних тверджень щодо “непрозорості”, “незрозумілості” тощо мають бути чіткі критерії, аргументи, обґрунтування.  А критерії та визначення «непрозорої структури власності» у нормативно-правовій базі на даний момент відсутні. І вони тільки можуть з’явитися в майбутньому (в рамках проекту змін до рішення НКЦПФР № 394 від 13.03.2012). До речі, навіть згідно з цими перспективними нормативними вимогами структура власності біржі не була непрозорою”.

  

Довідково:

 

Цього року громадськість приділяє значну увагу структурі власності профучасників фондового ринку. Це пов’язано із набуттям чинності Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII, яким передбачено низку заходів, спрямованих на обмеження можливостей впливу на українську економіку компаній, що контролюються резидентами держав, що здійснюють збройну агресію проти України.

Варто нагадати, що такий контроль (вирішальний вплив) може здійснюватися не тільки у корпоративній формі, але й завдяки ІТ-факторам.

 

ПАТ «Фондова біржа «Перспектива» — фондова біржа  України. Характерною особливістю є: українські бенефіціари, програмне забезпечення вітчизняного виробництва та активне використання систем електронного документообігу (ЕДО) і електронного цифрового підпису (ЕЦП). Це вигідно вирізняє ФБ Перспектива на фоні інших двох високотехнологічних бірж ПФТС і Українська біржа, які використовують програмне забезпечення своєї материнської компанії Московська біржа, яка, у свою чергу, належить державним структурам Російської Федерації (зокрема, Центробанку РФ).

19 жовтня 2015 р.