У липні на біржовому ринку поновилися торги депозитними сертифікатами


На початку липня, після тривалої (річної) перерви на біржовому ринку знов почалися операції з депозитними сертифікатами НБУ.

3-6 липня було укладено 2 угоди на ПФТС на суму 2,02 млн грн. та 3 угоди на 90,4 млн грн. на ФБ «Перспектива». Учасниками торгів депозитними сертифікатами на ФБ «Перспектива» стали 3 банки.

«Можливість укладення договорів з депозитними сертифікатами на фондових біржах було забезпечено НБУ у 2013 році, - нагадує директор ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков. – Втім, дотепер операції з депозитними сертифікатами залишаються досить епізодичним явищем на біржовому ринку».

У 2014 році всі угоди відбулися в липні, коли на ФБ «Перспектива» та ПФТС загалом було укладено 11 договорів з депозитними сертифікатами на суму 1000,26 млн грн. (0,16% загального обсягу торгів на фондових біржах України у 2014 році).

Натомість на позабіржовому ринку депозитні сертифікати НБУ є досить значущим інструментом. За даними річного звіту НКЦПФР, загальний обсяг угод банків з депозитними сертифікатами у 2014 році  сягнув 892,8 млрд грн. (52% обсягу торгів поза біржами та 38% обсягу торгів на ринку цінних паперів загалом).

За даними НБУ, протягом першого півріччя 2015 року Національним банком було мобілізовано коштів банків шляхом розміщення депозитних сертифікатів на суму 1 227,18 млрд грн. (10,3 млрд грн. на день). Це в 6,5 разів перевищує обсяги торгів фінансовими інструментами на біржовому ринку. Слід зазначити, що в цілому в операціях з депозитними сертифікатами (в т.ч. через постійно діючу лінію проведення тендерів з розміщення депозитних сертифікатів овернайт) бере участь достатньо суттєва кількість банків – в середньому 27 на день.

Зрозуміло, що перелік операторів цього ринку обмежений винятково банками. Крім того, вірогідність вторинного обігу обмежується достатньо коротким строком обігу інструментів (у поточному році випускалися сертифікати зі строками обігу від 4 до 85 днів, в середньому – 17 днів). Тим не менше, варто сподіватися, що поступово депозитні сертифікати НБУ через високу надійність стануть важливим інструментом біржового ринку, в т.ч. (за умови розвитку системи управління ризиками та диверсифікації видів забезпечення угод та розрахунків) ефективним інструментом забезпечення грошового ліміту та джерелом додаткової ліквідності. 

 

Довідка про ФБ «Перспектива»:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Одразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових та інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013), отримала погодження НБУ (2014), зареєструвала специфікації і запустила в обіг (2015) валютні деривативи. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

7 липня 2015 р.