Біржа «Перспектива» запускає торги валютними деривативами «гривня–долар» і «гривня-євро»


Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР) дозволила фондовій біржі «Перспектива» запуск валютних ф’ючерсів та опціонів на курси гривні до долара США та ЄВРО.

«Рішення НКЦПФР щодо реєстрації специфікацій валютних деривативів було останнім етапом узгодження з боку держави», – розповів директор ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков.

Нагадаємо, що 5 серпня 2014 року документи було подано до Національного банку, потім пакет документів було оновлено та подано з врахуванням процедури, формалізованої  Постановою Правління НБУ від 04.12.2014 № 793. А 30 грудня 2014 року біржею було отримано дозвіл (погодження) від НБУ, 12 січня 2015 року отримано позитивне рішення комітету НКЦПФР з методології регулювання професійної діяльності на фондовому ринку та питання було винесено на комісію. Відповідне рішення НКЦПФР прийняла сьогодні, на своєму плановому засіданні.

Станіслав Шишков: «Сподіваємося, що торги валютними деривативами почнуться найближчим часом. Аби прискорити цей процес та допустити до участі в торгах якнайширше коло учасників ринку, ми опублікуємо на сайті біржі та розішлемо зацікавленим особам необхідні документи, розширемо  перелік методологічних матеріалів».

Зрозуміло, що для багатьох банків, торговців цінними паперами та їх клієнтів, операції з деривативами, бухгалтерський та податковий облік, відповідна внутрішня взаємодія є достатньо новими процедурами та певними викликами. Протягом минулого року ФБ «Перспектива» провели серію навчальних торгів та презентацій. Це вже дозволило відпрацювати практичні навички учасників ринку, відтестувати програмне забезпечення, звикнути до відповідної проблематики.

«Впевнені, що ця копітка підготовча робота має позитивно позначитися на активності запуску біржових торгів валютними деривативами та подальшому розвитку цього важливого сегменту фінансового ринку» – резюмує директор ФБ «Перспектива».

На біржі «Перспектива» буде представлено найбільш широкий спектр валютних деривативів. 

 

 

Довідка про ФБ «Перспектива»:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти, впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013) та Інтернет-трейдинг (2014). Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють лідирувати в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

13 січня 2015 р.