Фондова біржа «Перспектива» оновлює тарифи.


З 01 січня 2015 року для членів фондової біржі «Перспектива» почнуть діяти нові тарифи.

Біржа  заздалегідь (за 2 місяці) повідомляє про це учасників ринку, аби вони мали можливість врахувати зміни в процесі погодження бюджетів на наступний рік.

Коригування тарифів має на меті стандартизацію тарифів для фондового та строкового ринку, а також врахування підвищення витрат Біржі порівняно з 2013-2014 рр., що пов’язане із девальвацією національної валюти, підвищенням операційного та технологічного навантаження, необхідністю отримання ресурсів для подальшої модернізації програмних засобів та розширення кола біржових технологій.

Для фондового ринку залишається розподіл на 2 тарифних плани для базових торгових технологій (ринку заявок, адресному ринку, ринку РЕПО, ринку держоблігацій):

- перший (базовий) – передбачає знижену (порівняно з тарифним планом №2) абонплату та оплату кожного укладеного на Біржі договору (додаткового договору), при цьому вартість кожної трансакції становить 50 грн. Тариф найбільш зручний для членів Біржі, які укладають не настільки значну кількість договорів або настільки регулярно, аби сплачувати підвищену абонплату;

- другий – передбачає фіксовану абонплату у розмірі 3000 грн/квартал та можливість не оплачувати певну кількість трансакцій (до 90 на квартал). У разі, якщо кількість укладених протягом кварталу договорів перевищує 90, то, починаючи з 91-го, договори оплачуються за стандартною вартістю 50 грн/договір. Тариф найбільш зручний для тих операторів, що укладають договори на Біржі регулярно та заздалегідь планують свій бюджет. Тариф стає більш вигідним при укладенні вже 60 договорів на квартал.

Для більш активних операторів передбачено можливість оплати по 5 грн/договір (за умови укладання понад 500 договорів на місяць). Зрозуміло, що встановлення тарифів для маркет-мейкерів носить більш індивідуальний характер.  

Для менше активних операторів, що менш регулярно укладають договори, існує знижка у розмірі абонплати – за відсутності укладених договорів протягом кварталу абонплата зменшується до 300 грн. 

Тарифи строкового ринку скориговано з метою їх приведення у більшу відповідність з тарифами фондового ринку.

Загалом спостерігається уніфікація та певне підвищення тарифів, але тарифні плани Біржі залишаються більш ніж привабливими порівняно з тарифами основних конкурентів, зважаючи на наступне:

- вартість доступу до торгів на фондовому ринку для нових членів Біржі залишається нижчою порівняно з ПФТС (2860 грн) та УБ (2800 грн), на строковому ринку – значно нижчою за тарифи УБ (42880 грн),

- річні витрати члена біржі (абонплата та плата за трансакції) за тарифним планом №2, за умови укладення базової кількості (90) значних (від 4 млн грн.) договорів за квартал, становлять 16 тис грн., що значно менше за аналогічні річні тарифи члена ПФТС  (21,7 тис грн.) та УБ (52,8 тис грн.),

- Біржа пропонує значно лояльніші тарифи, навіть без врахування додаткових послуг (інформаційних, довідкових, надання виписок з реєстру договорів), які на ФБП для членів Біржі безкоштовні, а на інших біржах, частіше за все, - ні.

нові тарифи, які будут діяти з 01.01.2015

 Довідка про компанію:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011), запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти та впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013). Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

12 листопада 2014 р.