Біржа подала на реєстрацію Правила Строкового ринку


 

 
23 лютого 2011 року ПАТ «ФБ «Перспектива» подала на реєстрацію зміни до Правил Біржі щодо запровадження в обіг на фондовій біржі деривативів (Правила Біржі щодо торгівлі на Строковому ринку, що є частиною Правил Біржі, викладеною у формі окремого документа).
Правила Строкового ринку регулюють обіг на Біржі, кліринг та розрахунки щодо диверсифікованої лінійки строкових контрактів, зокрема ф’ючерсних контрактів на Індекс Українських облігацій, на офіційний курс гривні до долара США, на офіційний курс гривні до євро, на офіційний курс гривні до російського рубля.
Зразкові форми (специфікації) ф’ючерсних контрактів, базовим активом яких є валютні цінності, надані для погодження до Національного банку України.
Правила Строкового ринку Біржі розроблені з метою розширення кола фінансових інструментів, які мають обіг на Біржі. Очікується, що впровадження в обіг на Біржі ф’ючерсних контрактів з різними базовими активами має позитивно позначитись на ліквідності біржового ринку та збільшити кількість інвесторів, зацікавлених як в отриманні ліквідного біржового фінансового інструмента, так і в мінімізації (хеджуванні) ризиків, притаманних ринкам базового активу.
Актуальність активного впровадження в біржовий обіг валютних ф’ючерсних контрактів підтверджується позицією нового керівництва Національного банку України щодо необхідності модернізації валютного ринку, зокрема шляхом впровадження дієвих інструментів хеджування валютних ризиків  (див. інтерв’ю Першого заступника Голови НБУ Ю. Колобова).
Крім того, після погодження специфікацій та реєстрації Правил Строкового ринку буде презентовано фондовий індекс, який буде розраховуватися Біржею в якості індикатора боргового ринку України. Індекс Українських облігацій характеризує усереднену ефективну доходність державних, муніципальних та корпоративних українських облігацій та має стати базовим активом для відповідного розрахункового ф’ючерсного контракту.
 Функції центрального контрагента на Строковому ринку виконує ПАТ «ФК «Сучасні Кредитні Технології», що є платіжною організацією внутрішньодержавної небанківської платіжної системи «Розрахункова Фондова Система» (далі – РФС).
Відповідно до чинного законодавства України та міжнародних рекомендацій для систем розрахунків за цінними паперами), функції центрального контрагента повинні забезпечувати спеціалізовані фінансові установи, які:
відокремлені від бірж та депозитаріїв, що пояснюється необхідністю розподілу ризиків, пов'язаних із клірингом і розрахунками,
мають право (ліцензію/дозвіл) на здійснення переказу коштів та клірингу,
інтегровані до національної (міжнародної) платіжної системи,
достатньо капіталізовані для створення дієвої системи зниження ризиків.
Платіжна організація РФС значною мірою відповідає цим критеріям, оскільки є спеціалізованою фінансовою установою, яка має відповідні дозволи НБУ та Держфінпослуг на переказ коштів за угодами щодо цінних паперів, інтегрована до існуючої міжбанківської платіжної системи України (має серед своїх членів 12 комерційних банків, в яких можуть відкривати рахунки учасники біржових торгів), статутний капітал складає 50 млн. грн.
Слід зазначити, що технологія централізованого клірингу історично з’явилася саме при обслуговуванні торгів на строковому ринку та поширилася на суміжні біржові ринки. При цьому світові тенденції щодо консолідації функцій організації торгів, обліку, клірингу та розрахунків в межах єдиних вертикально інтегрованих біржових холдингів поступово змінюються на виділення цих функцій до компетенції окремих фінансових установ, що суттєво знижує ризики для учасників біржових торгів.
Зокрема саме завдяки впровадженню на Строковому ринку ефективної системи управління ризиками та використання Біржею та Учасниками Біржових торгів для клірингу та розрахунків щодо похідних (деривативів) послуг Платіжної організації РФС повністю забезпечується виконання зобов’язань Учасників Біржових торгів щодо строкових контрактів.

 

24 лютого 2011 р.