На ФБ «Перспектива» почалися торги за технологією Інтернет-трейдингу


Минулого тижня на ФБ «Перспектива» були укладені перші біржові договори за технологією Інтернет-трейдингу.

Учасники біржових торгів отримали доступ до електронної торговельної системи ФБ «Перспектива» через універсальний шлюз, розроблений біржею для забезпечення комунікації з якомога ширшим колом брокерських систем.

«Зважаючи на те, що брокерських систем навіть в Україні не так мало, ФБ «Перспектива»  приділила чимало часу, щоб реалізувати максимально універсальні формати інформаційного обміну та не залежати лише від обмеженого кола розробників програмного забезпечення для Інтернет-трейдерів, - повідомив Голова Біржової Ради ФБ «Перспектива» Едуард Мілюшко. - Найбільш активні консультації та спільні доопрацювання проходили з компаніями ARQA Technologies та «Санлайн». Наразі ПЗ QUIK є достатньо відомим серед українських онлайн-брокерів, втім, можна припустити, що сьогодні його російський розробник ARQA навряд чи активно інвестуватиме у модернізацію з метою інтеграції із ще однією фондовою біржею. Натомість «Санлайн» досить швидко розробив термінал SLTrade, який є зручним для торгів на кількох біржах одночасно, включаючи ФБ «Перспектива», і ми щиро підтримуємо цей успіх національного розробника».

Одним з перших торговців цінними паперами, що підключився до ФБ «Перспектива» з використанням брокерської системи SLTrade, стала компанія «Таргет Трейд» (Київ) – останнім часом один з лідерів торгів на ФБ «Перспектива» за кількістю укладених договорів.

«Ми розглядаємо цей напрям подальшого розвитку біржі як дуже логічний, - вважає голова торговельного підрозділу компанії «Таргет Трейд» Микола Семененко, член робочої групи, створеної на ФБ «Перспектива» з метою розвитку сегменту торгів акціями. – Висока ліквідність, що спостерігається в ході торгів ОВДП та корпоративними облігаціями, має бути поширена і на пайові цінні папери. Цьому сприятиме запуск біржею індексу акцій, який планується найближчим часом».

В якості відмінності від інших форматів Інтернет-трейдингу, впроваджених на українських фондових біржах, реалізація технології на ФБ «Перспектива» базується на використанні національних стандартів електронного документообігу та електронного цифрового підпису з отриманням послуг центру сертифікації ключів.

«В рамках співпраці з ФБ «Перспектива» ми пишаємося тим що саме в терміналі SLTrade проведена перша біржова угода через торговий шлюз біржі. Хочемо відзначити високу продуктивність спільної роботи і впевнені в ефективній співпраці надалі з розвитку Інтернет- трейдінгу на ФБ «Перспектива», - зазначив керівник напрямку розвитку продуктів компанії «Санлайн» Володимир Кашканов. - Компанією була розроблена лояльна тарифна політика на впровадження та використання терміналу, а всі ціни встановлені в українській гривні, без прив'язки до будь яких курсів валют».

Очікується, що запуск технології Інтернет-трейдингу має позитивно позначитись на таких показниках конкурентоздатності як біржі, так і фондового ринку в цілому, як збільшення кількості біржових договорів, розширення кола ліквідних українських фінансових інструментів та інвесторів-учасників біржових торгів.

 

 

Довідкова інформація:

 

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти та впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013). Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

 

ТОВ «САНЛАЙН» українська компанія, що займається розробкою програмного забезпечення з 2000 року. У 2009 році, після запуску Інтернет-трейдингу в Україні, було прийнято рішення про розробку торгового терміналу SLTrade. При цьому, з самого початку було прийнято рішення вести розробку саме на Java. І на сьогоднішній день SLTrade це єдиний термінал що працює в операційних системах MS Windows, Mac OS X, LInux одночасно.

SLTrade у функціональному плані це сучасне, гнучке і продумане рішення - над створенням терміналу працювали фахівці з інтерфейсу користувача, професійні трейдери і технічні фахівці які мають досвід роботи на українському фондовому ринку. Як результат, торговий термінал є інтуїтивно зрозумілим, простим у сприйнятті і функціональним рішенням.

Серверна частина терміналу може бути встановлена як на обладнанні брокера, так і на обладнанні компанії «Санлайн» через аутсорсинг. На даний момент термінал сертифікований на одному з фондових майданчиків України.

 

ТОВ «ТАРГЕТ ТРЕЙД» було засновано в 2009 році. Це одна із найсильніших команд, що працюють на фондовому ринку України. TARGET TRADE пропонує повний спектр фінансових послуг як для приватних, так і для корпоративних клієнтів (торгівля цінними паперами, управління активами, корпоративні фінанси). З 2012 року є маркет-мейкером провідних фондових бірж України, активними учасником робочих груп професійних інституцій фондового ринку. Сьогоднішньою стратегією компанії є створення нового покоління біржової торгівлі, в якому зникають межі між трейдерами та розробниками, клієнтами та постачальниками послуг.

19 травня 2014 р.