ФБ «Перспектива» уклала договір з метою біржового обігу депозитних сертифікатів НБУ


28 жовтня 2013 року Національний банк України та ПАТ «ФБ «Перспектива» уклали договір про розрахунки за операціями з купівлі – продажу депозитних сертифікатів Національного банку України.

 

Нагадаємо, що за ініціативи ФБ «Перспектива», яка акумулювала пропозиції банків-членів Біржі щодо доцільності забезпечення біржового обігу депозитних сертифікатів НБУ, було внесено зміни до Технічного порядку проведення НБУ операцій з банками (Постанова НБУ від 20.06.2013 № 243, http://zakon2.rada.gov.ua/laws/show/v0243500-13).

 

Листом № 57-010/7837 від 02.07.2013 НБУ розіслав фондовим біржам новий регламент інформаційної взаємодії ( в т.ч. з системою кількісного обліку депозитних сертифікатів НБУ) і програму тестування. Вже 08.07.2013 ФБ «Перспектива» закінчила тестування з НБУ.

 

12 жовтня набули чинності зміни до Постанови Правління НБУ  від 12.08.2003 № 333 (http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/z1734-13), якими затверджено, зокрема, тарифи за операціями в системі кількісного обліку СЕРТИФ, де обліковуються депозитні сертифікати НБУ.

 

«На наш погляд, депозитні сертифікати НБУ мають стати джерелом стимулювання ліквідності біржового ринку. Це підтвердилося і протягом вересневої конференції, учасники якої висловилися на користь поширення біржового інструментарію, зокрема, шляхом впровадження в біржовий обіг таких ліквідних та надійних цінних паперів, як депозитні сертифікати НБУ, - розповів директор ФБ «Перспектива»  Станіслав Шишков.

Наразі, коли бек-офіси операторів ринку приділяють значну увагу питанням змін у розрахункових моделях на фондовому ринку та інтеграції до них своїх бізнес-процесів, було б досить зручно вивчити і нові можливості укладення договорів щодо депозитних сертифікатів. Біржа планує найближчим часом забезпечити внесення депозитних сертифікатів до біржового списку та повідомити про регламент біржових торгів цими фінансовими інструментами,»

30 жовтня 2013 р.