Підсумки конференції «Український фондовий ринок: перспективи розвитку та покращення інфраструктури».


З 19 по 20 вересня 2013 (АР Крим, Велика Ялта, готель Palmira Palace) відбулася перша міжнародна Конференція «Український фондовий ринок: перспективи розвитку та покращення інфраструктури», яку організувала фондова біржа «Перспектива» за сприянням профільних асоціацій - АУФТ та НАБУ.

У конференції взяли участь понад 120 учасників з міжнародних та українських фондових ринків, представники Міністерства фінансів України, IFC, Державної іпотечної установи, Національного банку України, НКЦПФР, а також працівники інвестиційних компаній, найбільших банків, емітентів та інституціональних інвесторів.

Олександр Дубихвіст, директор департаменту з управління валютним резервом та здійснення операцій на відкритому ринку Національного банку України (НБУ) повідомив  про те, що час для розвитку та поліпшення інфраструктури українського фондового ринку настав: «Думаю, вже всі помітили, що НБУ не тільки повернувся в сторону фондового ринку, а й допомагає йому розвиватися, в тому числі і через введення нових інструментів, наприклад, з наступного місяця ми готові розглядати специфікації ф'ючерсних контрактів на валютні пари».

Модератори та експерти конференції почали з того, що домовилися мінімізувати обговорення очевидних проблем і зосередитися на пропозиціях і можливостях розвитку вітчизняного ринку цінних паперів. Олексій Петрашко, член НКЦПФР, розпочинаючи обговорення теми «Інструменти грошового ринку. Нове читання», зазначив: «Сьогодні однією з найбільших проблем українського фондового ринку є відсутність якісних інструментів. В той же час можна розраховувати, що новим постачальником ліквідних фондових інструментів стане фінансова складова - це депозитні сертифікати НБУ, деривативи грошового, в тому числі валютного ринків, фінансові векселі та інші».

Ключовою темою панельних дискусій стала інфраструктурна реформа фондового ринку України та шляхи її розвитку в існуючих реаліях. «Нині український фондовий ринок переживає масштабну інфраструктурну реформу, результатом якої стане нова архітектура фінансових ринків України. Звичайно, такий процес не може минути безболісно, - наголосив глава Ради СРО АУФТ Сергій Антонов. - Але він є необхідним, інакше ефективного ринку, ліквідних інструментів, а значить прибуткового бізнесу доведеться «чекати» ще довго. А що нам насправді зараз потрібно - так це більше конструктивності в позиціях учасників ринку і менше безплідного критиканства», - додав Сергій Антонов.

Про головну інтригу останніх років - як стати лідируючою біржею в реаліях українського фондового ринку - розповів Станіслав Шишков, директор ФБ «Перспектива»: «У рецепті нашого успіху секретів немає - якісний сервіс, ставка на ліквідні інструменти, проактивна робота з Регулятором по новим інструментам. Зроблено звичайно набагато менше, ніж планувалося, однак, це є стимулом для нових успіхів та інтриг».

Конференція «Український фондовий ринок: перспективи розвитку та покращення інфраструктури» є однією з найцікавіших і конструктивних подій фондового ринку України. Учасники відзначали, що формат заходу дозволив не тільки обговорити актуальні питання функціонування ринку, почути «з перших уст» регулятора про плани та перспективи розвитку, а й дав можливість неформально поспілкуватися з представниками профільних міністерств, НБУ, НКЦПФР, банків та інвестиційних компаній.

Довідка про ФБ «Перспектива»:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти та впровадила додаткове забезпечення в цінних паперах (2013). Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

 


25 вересня 2013 р.