ЕТС Біржі Перспектива стала першим програмним продуктом учасників фондового ринку, офіційно зареєстрованим НКЦПФР.


«Система електронних торгів» ФБ Перспектива стала першим програмним продуктом, внесеним до Переліку програмних продуктів на фондовому ринку, що ведеться НКЦПФР. Програмний продукт представляє собою торговельну систему ПАТ «ФБ «Перспектива», складовими якої є термінали брокерів BIT eTrade, BIT eTrade Future.

Електронна торговельна система (ЕТС) Біржі розроблена у 2006 році професійним розробником ПЗ, що входить до складу горизонтально інтегрованого біржового холдингу, та постійно модифікується відповідно до змін у чинному законодавстві та відповідно до практики сучасної біржової торгівлі.

«Включення спеціалізованого ПЗ до Переліку програмних продуктів, що ведеться НКЦПФР, згідно з чинним законодавством має заявницький характер, тобто не є обов’язковим, – розповідає директор ФБ «Перспектива» Станіслав Шишков. – Тим не менше, ми завжди вважали, що саме недосконалі та недостатньо інтегровані між собою програмні засоби є однією з причин надмірних комунікаційних та поопераційних ризиків, які ускладнюють впровадження технологій, що стимулюють зростання ліквідності на ринку».

Одразу після набрання чинності Наказу Комісії від 22.04.2013 № 251 (про опис технологічних форматів надання інформації до НКЦПФР для включення програмного забезпечення до Переліку), ФБ Перспектива підготувала всі необхідні дані та надала їх до НКЦПФР у форматі електронного документа. До речі, другим програмним продуктом, внесеним до Переліку 05.06.2013, став ПЗ BIT eReport, створений тим самим розробником (ТОВ «БІТ Продакшн») та щільно комунікований з торговельним терміналом ПАТ «ФБ «Перспектива» завдяки автоматизації імпорту даних для формування звітності до НКЦПФР.

Біржа Перспектива вважає дуже позитивним той факт, що регулятор поступово впроваджує зрозумілі вимоги до програмних продуктів, які використовуються різними категоріями учасників ринку. «Сподіваємося, інші учасники фондового ринку теж розглянуть можливість повідомити інвесторів, контрагентів та колег про свої програмні продукти» – говорить Станіслав Шишков.

 Довідково про Перелік програмних продуктів

 НКЦПФР отримала право вести облік, установлювати вимоги та здійснювати сертифікацію програмних продуктів, які використовуються на фондовому ринку, відповідно до підпункту 8 пункту 6 Положення про НКЦПФР, затвердженого Указом Президента України від 23.11.2011 № 1063/2011.

У відповідності до цього вже у 2013 році набрала чинності низка нормативних та технологічних документів НКЦПФР, що регулюють вимоги до програмних продуктів на фондовому ринку, порядок ведення їх обліку, тощо.

Як результат, учасники фондового ринку отримали можливість зареєструвати використовуване ними спеціалізоване ПЗ (за умови, що воно відповідає встановленим регулятором вимогам) у Переліку програмних продуктів на фондовому ринку, що ведеться НКЦПФР.

 

Довідка про компанію:

 Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій.

Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

6 червня 2013 р.