Консультанти ЄБРР та представники ФБ «Перспектива» обговорили особливості національного ринку деривативів та РЕПО в межах міжнародного порівняльного дослідження


Минулого тижня представники ФБ «Перспектива» зустрілися з консультантами Європейського банку реконструкції та розвитку (ЄБРР), з метою обговорення та надання ЄБРР інформаційних матеріалів, які можуть бути використані для підготовки міжнародного порівняльного дослідження ринків деривативів (свопів і відсоткових деривативів), а також ринку РЕПО та позичання в цінних паперах.

Експерти погодилися, що наразі в учасників інфраструктури фондового ринку України поки що немає остаточного бачення всіх технічних питань створення та функціонування системи клірингу і розрахунків відповідно до Закону України «Про депозитарну систему України». Втім, сам факт прийняття такого Закону покликаний максимально врахувати численні міжнародні рекомендації та врегулювати певні проблемні аспекти діючої інфраструктури фондового ринку, яка в останні роки активно модифікувалася відповідно до технологічного розвитку національного біржового ринку.

Сторони обговорили найбільш доцільні на сьогодні інструменти для активізації строкового ринку в Україні. Щодо ринку РЕПО учасники зустрічі проаналізували можливі інструменти, які можуть використовуватися в якості забезпечення за операціями РЕПО (насамперед, державні та колатеральні цінні папери), механізми регулювання (на відміну від міжнародної практики, в українських умовах найбільш звичні не генеральні угоди та стандарти, а вимоги законодавства, нормативних актів регуляторів фінансових ринків та правила бірж), біржовий характер РЕПО (останні податкові новації стимулювали розвиток операцій РЕПО саме на фондових біржах). Від ФБ «Перспектива» у обговоренні взяли участь Станіслав Шишков (директор) та В’ячеслав Харченко (заступник з розвитку). Також у обговоренні взяв участь Володимир Демчишин (голова інвестиційно-банківського підрозділу ТОВ «Інвестиційний Капітал України»).

 

Довідка про компанію:

Фондова біржа «Перспектива» - технології та надійність. Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла провідні позиції на ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг (2007), self-listing (2010), надійну і ефективну модель клірингу та розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему (2009), зареєструвала специфікації (2011) і запустила в обіг (2012) процентні строкові контракти. Універсальний підхід до стимулювання ліквідності та постійна модернізація біржових технологій дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимально широким переліком фінансових інструментів.

30 травня 2013 р.