Нові Правила ФБ «Перспектива» дозволять торговцям використовувати додаткове забезпечення в цінних паперах


23 квітня 2013 року очікується набрання чинності нової редакції Положення про депозитарну діяльність НБУ, яка дозволить використовувати учасниками біржових торгів додаткового забезпечення в цінних паперах. Нагадаємо, що зміни до Положення про депозитарну діяльність НБУ були внесені за ініціативою ФБ «Перспектива» .

 

Зміни до власних Правил ФБ «Перспектива» подала на реєстрацію до НКЦПФР ще 5 березня 2013 року, на початку квітня (05.04.2013) документ отримав позитивний висновок на Комітеті з питань методології регулювання професійної діяльності на фондовому ринку НКЦПФР. Тож поточного тижня нова редакція Правил Біржі буде зареєстрована та набере чинності.

Механізм використання додаткового забезпечення в цінних паперах вже було презентовано інвестиційній спільноті на міжнародній конференції "Банківське Казначейство: стратегії успішної роботи" 15.03.2013 . Додаткова презентація буде надана 18.04.2013 в рамках IX Українського облігаційного конгресу .

«З моменту набрання чинності змін до Положення про депозитарну діяльність НБУ Біржа планує розпочати тестування за оновленим регламентом інформаційної взаємодії з депозитарієм НБУ та із залученням провідних операторів ринку державних облігацій України (оскільки на даному етапі тільки цей фінансовий інструмент може бути застосований в якості додаткового забезпечення),» - повідомляє голова Біржової ради ФБ «Перспектива» Едуард Мілюшко.

 

Втім, вже найближчим часом для підготовки до тестування операторам ринку ОВДП будуть надані регламенти тестових торгів; при цьому доцільно заздалегідь ознайомитися з наступними документами, опублікованими в розділі «Документи»):

- Порядок визначення розрахункової вартості цінних паперів у додатковому забезпеченні відповідно до вимог Правил Біржі;

- Регламент торгів та переказу коштів за договорами щодо державних цінних паперів, що передбачають розрахунки з двостороннім забезпеченням, на Біржі;

- Регламент проведення спеціалізованого Аукціону на продаж цінних паперів, що складають додаткове забезпечення;

- Перелік цінних паперів, що складають додаткове забезпечення.

 

 

Довідково

 

Публікація Постанови Правління НБУ від 04.03.2013 № 76 «Про внесення змін до Положення про депозитарну діяльність Національного банку України з державними цінними паперами», зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.03..2013 р. за № 475/23007 у Офіційному віснику України готується на 12 квітня цього року . Відповідно до п. 4 Постанови НБУ, вона набирає чинності через 10 днів із дня її офіційного опублікування, тобто 23 квітня.

 

Пункт3.8 Положення містить вимоги до правил фондової біржі, на якій проводяться торги та розрахунки з використанням додаткового забезпечення. З метою забезпечення відповідності правил Біржі зазначеним вимогам до них внесені відповідні зміни, що більш детально описують дії Біржі та учасників біржових торгів при використанні додаткового забезпечення.

8 квітня 2013 р.