ФБ «Перспектива» провела круглий стіл на тему «Електронні державні закупівлі»


29 вересня, під час проведення круглого столу «Електронні державні закупівлі», організованого ФБ «Перспектива», було презентовано проект Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо впровадження електронних державних закупівель)» (реєстраційний № 8633).

Авторство законопроекту належить народному депутату України Ірині Горіній, яка прийняла активну участь у роботі круглого столу.

 

Учасники проаналізували нагальні питання, що стоять на заваді проведення електронних торгів в Україні, обговорили переваги законопроекту, міжнародний досвід у сфері електронних закупівель, найближчі перспективи та шляхи впровадження нових процедур державних закупівель.

 

У роботі круглого столу прийняли участь представники депутатського корпусу, бізнес середовища, органів державної влади, впливових міжнародних організацій а також провідних українських ЗМІ: Європейська бізнес асоціація, Координаційний центр з упровадження економічних реформ при Президентові України, Міністерство економічного розвитку і торгівлі, Національний банк України, Міністерство юстиції, Антимонопольний комітет України, Державна казначейська служба України, Державна податкова адміністрація України, представники бірж ІТ-компаній, банків, бізнесових асоціацій, експерти Представництва ЄС та ін.

 

З вітальним словом на адресу присутніх виступили директор Департаменту державних закупівель Олександр Аніпко, автор законопроекту, народний депутат України Ірина Горіна та народний депутат України Юлія Льовочкіна. Вони відзначили актуальність проблематики впровадження механізму електронних державних закупівель для сучасного етапу розвитку економіки країни.

 

З презентацією проекту Закону виступив заступник директора Департаменту державних закупівель і державного замовлення міністерства економічного розвитку і торгівлі Владислав Зубар. Він розказав присутнім про принципи побудови системи електронних державних закупівель та особливості її функціонування.

 

Крім того, вітчизняні фахівці у сфері IT-технологій та організації торгівлі продемонстрували нові програмні та технологічні рішення, що розроблені з метою впровадження та подальшого ефективного використання нових процедур державних закупівель. З презентацією програмних продуктів виступив Едуард Мілюшко, глава біржової Ради Фондової біржі "Перспектива". Особливу увагу пан Мілюшко звернув на реалізовані новації технологічної системи, на її ергономічність і, що найголовніше, на строгу відповідність запропонованої програмної моделі реалізації державних закупівель українському законодавству: «Це повністю український продукт, який враховує усю специфіку вітчизняного правового поля і на відміну від закордонних аналогів не потребує «локалізації», що дає можливість у найкоротші терміни приступити до реалізації проекту».

 

У ході дискусії також виступив Сергій Антонов, Глава Ради Асоціації «Українські фондові торгівці», який поділився з учасниками своїм баченням інтересу фондового ринку до даного міроприємства. «Організація державних закупівель за стандартизованими правилами, забезпечення анонімності, конкуренції та прозорості торгів, рівного доступу учасників з метою формування справедливої ціни, є безумовними принципами біржової торгівлі, – відзначив пан Антонов. – Саме ці критерії повинні привести до скорочення корупційних ризиків і мінімізації видатків держбюджету. На мою думку, саме вітчизняні фондові біржі є технологічно найближчими до тих вимог, які висуває запропонований Законопроект».

 

З завершальним словом виступила Ірина Горіна, яка подякувала усім учасникам круглого столу за активну участь в обговоренні, пообіцяла врахувати усі побажання і висловлені пропозиції. «Будь-яка дискусія на цю тему є дуже важливою, а сьогодні була професійна дискусія. Дискусія між представниками практично усіх гілок влади, які мають стосунок до даного питання, з одного боку, і гравцями ринку, які висловлювали різні точки зору, у тому числі десь і скептичні, з іншого – сказала вона, – Але найголовніше те, що зараз ми маємо амбіцію влади, силу і бажання запустити цей дуже важливий механізм боротьби з корупцією. Це найважливіше».

 

Загальні положення круглого столу

Презентація автоматизації процесів державних закупівель

Проект закону “Про здійснення державних закупівель”

  

 

Для довідки:

  

Відразу після створення в 2006 році біржа зайняла ведучі позиції на біржовому ринку України завдяки активному впровадженню торгових, розрахункових і інформаційних технологій. Біржа першою в Україні реалізувала ринок заявок, легітимний електронний документообіг, стандартизацію форматів укладання біржових договорів, ефективну модель клірингу і розрахунків через спеціалізовану небанківську платіжну систему.

Універсальний підхід до стимулювання ліквідності і постійна модернізація біржового терміналу дозволяють утримувати лідерство в організації торгів максимальною кількістю фінансових інструментів.  Протягом останніх трьох років біржа утримує 2  місце в Україні по об'ємах торгів. В 2010 році об'єм торгів на біржі склав 36,6 млрд. грн. (27,9% загального об'єму біржових торгів в Україні).

29 вересня 2011 р.